Jump to content

bonne

Members
 • Content Count

  532
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  20

Everything posted by bonne

 1. bonne

  Pension

  Hvordan er det med pension (jeg tænker både på privat optjent og folkepension), når os, der nogle år har boet i Sverige og arbejdet i DK. Eller andet siger mig, at vi kan komme i klemme og så dårligere, end hvis vi har arbejdet fuildstændig på samme vis, men boet i Danmark. Hvordan er reglerne, når (og hivs) vi nu kommer til den tid? Vh, Lars.
 2. God morgen 🙂 Lad mig omformulere det: Hvis man lovligt opholder sig i et Schengenland, kan man frit bevæge sig i de øvrige Schengenlande. Uanset statsborgerskab. Vh, Lars.
 3. Eller tale russisk på offentlige arbejdspladser, hvilket åbenbart resulterer i en bøde. Vh, Lars.
 4. Ja, man er født i ét land og pludselig bliver det til et andet og så er man med et trylleslag Alien Citizen. Residence permit. Det er lige præcis det, det hedder. Og indikerer, at hun må bo der (og vel arbejde). Men pointen er, at indrejse i Sverige (og andre Schengenlande) baserer sig på bopælsophav og IKKE statsborgerskab. Vh, Lars.
 5. Alien Citizens bliver de vist kaldt. Arbejdstilladelse og opholdstilladelse? Hvor? Vh, Lars
 6. Det var ikke et lettisk pas. Et kort, der minder om et kørekort, hvor der står hende lettiske adresse. Jeg tænker at det er nøjagtigt det samme som de spanske NIE-kort. Problemet er, at selvom vi er i EU og selvom regler og love burde være harmoniserede, så er de det langt fra, hvilket giver forvirring i mange sammenhænge. Blandt andet denne. Vh, Lars
 7. En anden ting er børn. De er undtaget at vise ID, hvis de er i følgeskab af forældre (eller lærer eller lign.) Det var også noget, som kontrollørerne ikke anede især til at starte med, og det gav mig en del problemer. Især i den korte periode, hvor kontrollørerne var arabere. De var meget nidkære med at tjekke pas, og sagde, at de SKULLE se pas. Jeg sagde, nej. Det SKAL I ikke, og efter at blive vist ind til siden, blev dette bekræftet af kontrollørerne inde til højre ved kontrolområdet. På det senete er der sevet ind hos kontrollørerne, og nogle gange spørger de endog selv, om det er min søn (da jeg ikke viser hans ID, som han i øvrigt ikke har). Så svarer jeg ja, og jeg kører igennem. Jeg har også oplevet en kontrolløer, der siger "hej", og jeg svarer "hej" tilbage. Så siger han "kør bare... jeg kan jo høre at du er dansk". Så selvfølgelig vægter de folk. Vh, Lars.
 8. Lige præsis. Han har haft visum til Danmark og dermed lovligt ophold i et Schengen-land, og så har han også lovligt indrejse til Sverige. Det er det, der er ideen med Schengen. Men ikke engang paskontrøllererne ved nødvendigvis dette. Jeg havde i en periode en russisk kæreste, som besøgte mig. Russisk pas og permanent bopæl i Letland... som er et Schengen-land. Selvom jeg var sikker på, at det var problemfrit, undersøgte jeg med de svenske myndigheder, hvad der var af dokumentationskrav ved grænsen. Jeg skulle hente hende i Kastrup, og jeg ville ikke risikere at blive taget på broen som menneskesmugler pga. fodfejl. Svaret var, at hendes russiske pas sammen med lettisk bopælsID giver adgang til Sverige (vi taler efter den "midlertidige paskontrol" blev indført). Iflg hende selv var lettisk ID nok, men jeg bad hende alligevel tage pas med. Ved broen var der selvfølgelig kontrol, og kontrolløren spærrede øjnene op, da hun til at starte med kun viste lettisk ID. Tror at han var glad for endelig at kunne fange en illegal. Han kiggede længe på det og spurgte, om hun ikke havde et pas. Det fik hun gravet frem, og da han så, at det var russisk, blev han fyr og flamme. Han tog mit pas og begge hendes ID, bad os vente og gik. Efter noget tid kom han tilbage og gav mig samtlige dokumenter tilbage og sagde "god fornøjelse". Jeg sagde til hende, at det var underligt at han gik med dokumenterne. Som om at han ikke kendte reglerne, og hun svarede, at det har hun været ude for før. I et andet land var hun nødt til at bede kontrolløren hente en overordnet for at få indtræde. Vh, Lars.
 9. Det er sjovt så meget forvirring, der er omkring dette. Det, der slår mig er, at I skriver om Nordisk statsborgerskab. Det mener jeg er fuldstændig underordnet. Det, der tæller er, hvor man har lovligt ophold. Har du lovligt ophold i et Schengen-land, må du køre ind i Sverige (og Danmark) uanset om du så er russisk statsborger. Vh, Lars.
 10. Man skal vel ikke til synstest når det svenske kort skal fornyes? Er det ikke bare en administrativ fornyelse og så nogle penge op ad lommen? Vh, Lars.
 11. Alle skandinaviske kørekort er vel gyldige som dokumentation ved kontrol på broen - selv det føromtalte pap-kort. Det var så tidligere omtalt, at hvis man kom med dansk kørekort, skulle man forvente at blive kontrolleret i længere tid, da paskontrollen skal kontrollere gyldigheden ved opkald til dansk politi... dette har jeg dog aldrig oplevet, at de har gjort. Det er faktisk min opfattelse, at man hurtigere slipper igennem ved bare at vise det danske kort... da de ikke har bare det, der ligner ressourcer til at tjekke det. Vh, Lars.
 12. Ja, jeg byttede også, men mest af "tvang", da det er et must når man tager "andre behørigheder". I mit tilfælde MC. Det nye kort har jo ti års udløsbstid, tror jeg, hvor det gamle papkort ikke udløber før så vidt jeg husker 75 års alderen. Jeg ville nok have beholdt mit gamle, hvis jeg kunne, men ok... nu har jeg et gyldigt, svensk ID-kort. Vh, Lars.
 13. https://www.dr.dk/nyheder/indland/se-listen-20-virksomheder-staar-bag-en-tredjedel-af-al-energirelateret-co2-udledning Jeg synes ellers at huske Mette Frederiksen sige, at nu skal vi passe på ikke at lave foranstaltninger pga. enkeltsager... )-: Går bare den forkert vej. Mere kontrol. Flere foranstaltninger. Øv. Vh, Lars.
 14. ... hvor de så alligevel slipper 100% igennem
 15. bonne

  import til sverige

  Klart. Jeg synes bare at huske at postnordDK stadig brokker sig over al den kinapost. Men måske er det nemmere at få post fra Kina til en dansk adresse? Vh, Lars.
 16. bonne

  import til sverige

  Nu kommer postnord blot til at få besvær med at returnere pakken. Vh, Lars.
 17. bonne

  import til sverige

  Fandt så lige denne gamle tråd, og ville poste en update... for er dette noget nyt?: Jeg bestilte to plastik-dimser til en pris af mindre en 1$/stk. Gratis porto. Fik så et brev fra PortNord om , at det har lagt 1 SEK på i moms... og 75 SEK i håndteringsafgift. Øh... jeg synes ikke at jeg tidligere er blevet bedt om dette for varer under et beløb, der er langt større end dette. Håndterer Tullverket dette anderledes nu? Vh, Lars.
 18. bonne

  Broen er blevet for dyr...

  Velkommen her. Det har været oppe til debat i det her forum før - tror at der er absolut INTET at gøre. Desuden "sjovt" at broen hæver afgiften på bestalinger i SEK - i stedet for at nedjustere betaling i DKK (det med, at det skal være samme pris i DKK/SEK) - stakkels de, der får løn i svensk pesos. Vh, Lars.
 19. bonne

  Dagpenge

  Reglerne omkring social sikring indenfor EU er uretfærdige. Jeg har kæmpet mod min fagforening tidligere og har i sidste ende vundet og har fået "Miethe"-status. Den lovgivning er så vendt og drejet et hav af gange, knubskydninger er kommet til i massevis. Nu er jeg efter 10 år igen ledig, og kæmper igen mod min danske akasse. De forsøger igen at sende med over sundet til svensk akasse, som ikke accepterer min overflytning, da jeg har IVS (deltidsbeskæftigelse) i Danmark. Nu er jeg i gang med min første klagesag på afslag i dansk akasse i denne sag, og jeg kommer nok til at skulle køre den helt til EU. For hvordan harmonerer det med tanken om fri bevægelighed indenfor EU, hvis dansk a-akasse ikke accepterer, at jeg er berettiget til dansk akasse selvom jeg har IVS i Danmark... og Sverige ikke accepterer mig med samme begrundelse omkring min virksomhed i DK. Vh, Lars.
 20. bonne

  Aktivitets registrering - sig hej her!

  Et hej herfra
 21. bonne

  Udbytteskat

  Jeg hader det også... Især som diskussionsfora. Men her har jo været totalt dødt længe. Det her site er ikke til at genoplive. 😞 Vh, Lars.
 22. bonne

  Udbytteskat

  Det er helt tydeligt! Skal vi så smutte over på facebook? Hvad hedder gruppen, hvor folk herinde fra er? Vh, Lars.
 23. bonne

  Udbytteskat

  Slet ingen ved noget om dette længere? Vh, Lars.
 24. bonne

  Udbytteskat

  Jeg står i samme situation nu og kan godt bruge lignende rådgivere. Så hvis der er nogle, der læser denne tråd og som kender eller kender nogle, der kender reglerne, så ping mig gerne, tak! Vh, Lars.
 25. bonne

  Bilen "hakker"...

  Nøjagtigt som i min Taunus
×