Jump to content

Paul

Members
 • Content Count

  1,153
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  20

Everything posted by Paul

 1. Tillader mig at åbne en tråd med vittighedstegninger.
 2. Paul

  Heltäckande försäkring

  En mulighed er at tegne en sådan forsikring i sit hjemland. Hvor let det er at få en heltäckande sjukförsäkring kommer helt an på, hvilket land hun kommer fra, og hvilket statsborgerskab din hustru har. Du kan også læse mere hér: Flytt till Sverige eller besök i över 90 dagar
 3. Dagens scoretrick: Hey there, would you like some Australian kissing? What's that? It's like French kissing - down under.
 4. Paul

  Så skal der julklappes

  Sammesteds fandt jeg en bog om, hvad enhver ansøger til svensk statsborgerskab burde kunne mindst tre af - udenad. Helan går! Snapsvisor, snaps och egen kryddning Bare 40:- 🎅
 5. Paul

  Så skal der julklappes

  Var i Dollar$tore i dag og fandt denne DVD - Linie 3 Boksen (7-disc) fra 2011 til kun 10:- 👏 Når man så ikke har den, er det den billigste julegave - ever - jeg har givet mig selv. 🎄 På vej til kassen kan man lige snuppe 4 Yankie Bar til 10:- eller 800 gram saltede jordnødder til 30:-
 6. Hmm, så ikke lige denne kommentar. Bopælsophav, som du kalder det, baserer sig på hvilket statsborgerskab du har. Er du statsborger i EU kan du bosætte dig og arbejde uden særlig tilladelse i hele EU. Er du ikke statsborger i EU skal du ansøge om det, du har ikke automatisk ret til bare at gøre hvad du vil. Edit: Når hun har en opholdstilladelse, så har hun ansøgt om den netop fordi hun ikke er EU-statsborger.
 7. Ja, tale russisk på en offentlig arbejdsplads til borgerne. Det svarer til, at du bliver tiltalt på arabisk på en offentlig arbejdsplads på Nørrebro. Hvilket ikke resulterer i en bøde, men helt sikkert en advarsel. Edit: Man må, som offentlig ansat, slet ikke tale fremmedsprog til borgerne i Letland. Hvilket sprog folk taler sammen privat er der til gengæld ikke nogen som blander sig i.
 8. Der findes en juridisk forskel på non-citizen og "alien (citizen)". Bortset fra det, så er indfødte non-citizens i Letland født af indvandrede fremmedarbejdere, der blev forfordelt af besættelsesmagten. Da besættelsesmagtens utopiske system kollapsede, så ophørte forfordelingen også. Back to square one. Det eneste en non-citizen i Letland ikke må er at stemme til parlamentet. Og ja, residence permit er lig med opholdstilladelse.
 9. Jeg linkede til en artikel på Wikipedia. De kaldes for non-citizens, da de officielt er statsborgere i det hedengangne Sovjetunionen. Der hvor hun opholder sig - i Letland. eID identity card er den officielle betegnelse for nationale ID-kort. NIE number er et residence card i Spanien. I Letland ser de sådan her ud - residence permit (opholdstilladelse).
 10. Ligesom i "gamle dage" når man kom ind med flyvebådene i Malmø havn. Der blev sagt hej og god dag, og alle dem med for mørk hudpigmentering blev taget ind til siden. Det sidste er så ikke velset længere. 😉
 11. Helt enig. Det er tolkningen af polisens tolkning vi er uenige om. 😀 Bingo. Har af gode grunde ikke set dokumenterne, men hvis hun er russisk statsborger og bor i Letland, så skal hun have en opholds -og/eller arbejdstilladelse. Er ikke sikker på hvad der menes med bopæls-ID? Hvis hun til gengæld er non-citizen i Letland, hvilket mange russisk-sprogede i Letland er, så kan hun sagtens rejse i Schengen på et non-citizen pas udstedt af de lettiske myndigheder. Det er iøvrigt kendt at en del non-citizens også har russisk statsborgerskab, uden dog at de har deklareret det i Letland, for så falder hammeren.
 12. Forvirringen opstår fordi der både er regler for Schengenområdet og Nordiska passunionen. Siden Sverige i 2015 indførte inre gränskontroller inom Schengenområdet, skal man have gyldigt rejsedokument for at krydse grænsen til Sverige. Men, nordiske statsborgeres kørekort "accepteres" som gyldigt ID-kort (legitimationshandling) i henhold til pasunionen, men er rent juridisk ikke et gyldigt rejsedokument. Det blev til kørekortet fordi Danmark ikke har et nationalt ID-kort med billedlegitimation. Læg mærke til, at svenskerne har indført en midlertidig grænsekontrol. Ved en grænsekontrol kontrollerer man ikke primært identitet, man kontrollerer personens ret til at blive lukket ind i landet, ergo statsborgerskabet. Så ja, har du lovligt ophold i Schengenområdet, så har du ret til at blive lukket ind i Sverige.
 13. Pass och nationellt id-kort hos Riksdagen: "När du som är svensk medborgare reser inom EU eller till Schengenländerna Norge, Schweiz, Island och Lichtenstein ska du alltid ha med dig passet eller det nationella id-kortet som polisen utfärdar. Det är viktigt för att du ska kunna legitimera dig och visa i vilket land du är medborgare. Ett vanligt id-kort eller ett svenskt körkort duger inte som resehandling." Det er ikke første gang jeg har læst officielle svenske hjemmesider med, hvad der ligner modstridende oplysninger.
 14. Fordi der tages et retorisk forbehold ved at skrive "accepteras oftast". Et svensk kørekort er per definition ikke en "giltig resehandling", da det ikke angiver statsborgerskab. I øvrigt, hvis et svensk kørekort er "giltig resehandling", hvorfor så ikke bare skrive: "Giltigt körkort utfärdat i ett nordiskt land"? Eftersom det er dig der skal "kunna styrka att du är nordisk medborgare", så kan du ikke forlade dig på at de vil scanne dit kørekort. Det kommer fuldstændig an på, hvordan du som individ vurderes, og hvem der vurderer det. Men, det er jo ikke et problem for lige præcis dig, så diskussionen bliver ikke meget længere.
 15. Netop. Det kommer jo i høj grad an på hvem man er og hvem der tilfældgivis står på Lernacken.
 16. Du kunne jo have gjort den samme antagelse med det svenske ID-kort, der står dit svenske personnummer jo også på. 😉 Men, det står man jo nok ikke og insisterer på når lovens lange arm kræver et bestemt dokument. Som polisen skriver: "Giltigt körkort utfärdat i ett nordiskt land accepteras oftast vid resor inom Norden.", der står ikke at det er en "giltig resehandling".
 17. Ja da, lige indtil det ikke godtages, dvs. de vil se noget der bestyrker dit statsborgerskab. De svenske regler er en slags "går det galt, så gifter vi os" tankegang. Polisen forstår jo udmærket, at langt de fleste der kører over er broens stamkunder.
 18. Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg næsten det er ligegyldigt hvad du vifter med. Det er nok de færreste biler med én person fra Danmark i myldretiden på svenske plader, der bliver bedt om at bestyrke sit statsborgerskab. Dårlige odds for fangst, hvilket polisen vel har regnet ud. Sidst jeg kørte over blev jeg bare vinket igennem, nåede slet ikke at vifte med noget. Edit: I øvrigt, sidste Valborgsaften var der ikke et øje efter fyraften på Lernacken.
 19. Godt for dig. 😉 De skærpede regler blev indført november 2015, og dengang var der en del emsige og nidkære politifolk. Dengang pendlede jeg stadig med toget og fik en dag en forelæsning af en politikvinde om, at mit kørekort absolut ikke var godt nok som ID. Eftersom jeg altid har mit pas med, så slap jeg med en advarsel. Har set flere svenskere stå og flæbe eller være ret ophidsede over ikke at blive lukket ind i Sverige på et almindeligt ID-kort. Men, det var dengang. Hukommelsen er ret kort hos de fleste, og så længe polisen har et... skal vi sige, fleksibelt forhold til lovgivningen, så glider alting jo meget lettere.
 20. Läkares anmälningsskyldighet I Sverige er det lægerne som skal vurdere den slags, så det indgår ikke som en fast del af fornyelsesproceduren.
 21. Fornyelse af kørekort I Danmark er der kommet nye regler for fornyelse af kørekort. "Alle kørekort, der udstedes eller fornyes efter 1. juli 2017 er som udgangspunkt gyldige i 15 år uanset indehaverens alder." "Er dit kørekort udstedt tidligere end 18. januar 2013, skal kortet under alle omstændigheder fornyes senest 18. januar 2033, uanset om den påførte udløbsdato er efter denne dato."
 22. Tillfälliga gränskontroller – polisens arbete Alle nordiske kørekort ... ja, rent teoretisk, da Den nordiske Pasunion jo stadig er gældende. Men, det vil jo være profilering af folk, hvis de kun standser ikke-blonde, ikke-blåøjede personer for: "att kunna styrka att du är nordisk medborgare". Kørekortet angiver ikke dit statsborgerskab. Edit: "Gränskodex art. 7.2. är tydlig med att när gränskontrolltjänstemän utför in- och utresekontroller får de inte diskriminera personer på grund av något av följande: kön, ras eller etnisk tillhörighet, religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning. En persons etnicitet kan därför inte enskilt ligga till grund för bedömningen av om en person, eller grupp av personer, ska kontrolleras."
 23. Måske jeg misforstår hvad du mener med "det gamle papkort", men "det gamle papkort" blev udskiftet med et lamineret ét af slagsen i starten af 1990erne, og alle skulle vidstnok bytte til det nye. Men, du har da ret i at man i Danmark kan køre bil i rigtig mange år inden man skal besøge doktoren for bl.a. en synstest.
 24. På trods af et svensk kørekort ikke er gyldigt ved paskontrol i Sverige. Det siger jo bare lidt om hvad de her rent-a-cops laver ude på Lernacken. De tror vel du vifter med et nationalt ID-kort. 😁
×