Jump to content
biz

Nu får vi snart lönforhöjelse! (Finansiel Krise til debat)

Recommended Posts

Hmmmm Nu er jeg jo ikke ekspert i nationaløkonomi, og måske derfor har jeg svært ved umiddelbart at forstå, at et kursfald for aktier i Swedbank automatisk indebærer et kursfald for den svenske krone :confused:

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Det er jeg heller ikke....

Nu er jeg jo ikke ekspert i nationaløkonomi' date=' og måske derfor har jeg svært ved umiddelbart at forstå, at et kursfald for aktier i Swedbank automatisk indebærer et kursfald for den svenske krone :confused:[/quote'] ...men en valutakurs bestemmes vel af tilliden til en valuta, og det pågældende lands handelsbalance/mulighed for at handle osv. Hvis en bank, eller flere, får store tab er der vel risiko for at andre begynder at tvivle på det pågældende lands valuta. Eller......fisker lidt her....:scared:

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Sydsvenskan forklarer det egentlig meget godt. Den svenske valuta tynges af problemerne i baltikum. Dette skyldes at de fleste banker i Balitkum er blevet opkøbt af de svenske banker i løbet af opturen/boblen. En ufattelig elendig handel må man nok konstatere nu. Swedbank er dem som har været de største dårer. Der er faktisk flere Swedbank filialer i de baltiske lande end i hele Sverige. Swedbank har udlån i de baltiske lander for i alt ca. 200 mia. SEK. Kredit-tabene er allerede store, men siden de har tilladt at en rigtig stor del af deres baltiske kunder tog deres lån i euro i stedet for de lokale valutaer, vil tabene eksplodere, når/hvis en devaluering i forhold til euro kommer - folk kan selvfølgelig ikke betale, hvis deres lån stiger til fx. det dobbelte. Kigger man i Swedbanks regnskab kan man se at der er en bogført egenkapital på 82 mia. SEK. Men på aktiv siden fremtræder en post på 18 mia. som hedder "goodwill". Det beløb kan man starte med at fjerne eftersom at det er det beløb, som de gav for at opkøbe de baltiske banker!. Jeg fatter faktisk ikke, at revisorerne ikke har krævet at den post afskrives her og nu - enhver kan jo se at den "goodwill" er væk. P.t. er Swedbank i gang med en aktieemission så de kan få 15 mia. mere ind i egenkapital - efter at de lavede en emission på 12 mia. sidste år. Men selv med en egenkapital på 70-80 mia. er det yderst tvivlsomt om Swedbank kan holde til de tab, som vil komme i Baltikum. En devaluering kan måske føre til tab på 40-50% af de udlånte 200 mia. i Baltikum. I den situation vil den svenske stat være nødt til at gå ind og skyde alle de manglende milliarder ind i Swedbank, fordi Swedbank er for stor til at man kan lade den gå ned. Så regningen for tabene på de 500 mia. SEK (Nordea+SEB+Swedbank), som er lånt ud i Baltikum havner nok hos de svenske skatteydere på et eller andet tidspunkt. I øjeblikket er markedet i tvivl om det rent faktisk vil ske. Personligt tror jeg bare at det er et spørgsmål om tid før en boblen endegyldigt brister. Ubalancerne er for store. Men det er svært at spå om hvormnår det vil ske. Island lå jo faktisk i flere år med enorme ubalancer førend det hele bristede under finanskrisen. Den lettiske centralbank var faktisk løbet tør for sine valutareserver - men så lånte IMF, EU og Riksbanken dem noget udenlandsk valuta, så de kan blive ved med at støtteopkøbe deres lettiske lat i en periode endnu, og dermed holde kursen oppe på target. Men reelt er det eneste som forhindrer en lettisk devaluering p.t velviljen fra deres långivere: IMF, EU og Riskbanken. Når først den Lettiske Lat falder så vil den Litauiske Lita falde bagefter, og til sidst den Estiske Kroon. Og den svenske krone vil tage et godt dyk nedaf samtidigt, men dog ikke nær så kraftigt.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Der er en yderst interessant artikel i Børsen i dag om selvsamme emne. Ifølge artiklen venter bl.a. Moody's samt andre i branchen en snarlig statsbankerot i Letland á la det vi så på Island. Bliver det tilfældet - og jeg begynder også at ane det, siden det lettiske parlament har yderst svært ved at blive enige om særlig meget for tiden - så bliver det engang i slutningen af oktober, begyndelsen af november. Letterne fik de første lån udbetalt for cirka et halvt år siden, og viljen/evnen til at honorere kravene er så som så. Det største krav var besparelser på 500 millioner lats (lidt over 5 milliarder danske kroner), hvilket er rigtig meget for den økonomiske lilliput Letland. Men, man er kun blevet politisk enige om besparelser på cirka halvdelen... Det tyder bestemt ikke godt... og samtidig truer konstant en sprængning af regeringssamarbejdet.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Og hvad kan vi så lære af det: Jo, lån aldrig 500 milliarder ud til et land, hvor valutaen hedder "doven". :rolleyes: Men er den truende lettiske kollaps mon ikke allerede foregrebet i SEK-kursen? Ellers ville SEK vel være tilbage på sit "naturlige leje". ;)

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Og hvad kan vi så lære af det: Jo' date=' lån aldrig 500 milliarder ud til et land, hvor valutaen hedder "doven".[/quote'] Nå ja... IMF, EU og svenskerne skal nu nok få sine penge i den sidste ende. Det er da værst for de stakkels mennesker som ikke kunne låne penge mens de gode tider rullede... pensionister er også blevet skåret med 40% i pensionen, ligesom de offentligt ansatte er blevet det i lønnen. Det tror jeg ikke. Hvis (jeg håber stadig på det modsatte) ballonen sprækker, så bliver det langt mere surt for svenskerne end de vil give udtryk for på nuværende tidspunkt, mens de stadig håber på det bedste.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Men er den truende lettiske kollaps mon ikke allerede foregrebet i SEK-kursen? Ellers ville SEK vel være tilbage på sit "naturlige leje". ;)
Den er det jo i hvert fald delvist. Markedet har naturligvis opdaget forlængst, at der kan ske noget slemt. Men hvilken sandsynlighed markedet inddiskonterer skal jeg ikke kunne sige noget om, og hvor slemt at markedet tror at det bliver hvis det sker kan jeg helelr ikke sige. I det hele taget tror jeg at alle har meget svært ved at kvantificere dette. Men der er i hvert fald ikke inddiskonteret en sandsynlighed på 100% for devaluering. Det eneste (nogenlunde) sikre jeg kan sige er at devaluering fører til faldende SEK kurs. Nye lån til Letland fra IMF mv. er sådan set bare en form for "hjørnespark". Ubalancerne er der stadigvæk.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
I den situation vil den svenske stat være nødt til at gå ind og skyde alle de manglende milliarder ind i Swedbank, fordi Swedbank er for stor til at man kan lade den gå ned. Så regningen for tabene på de 500 mia. SEK (Nordea+SEB+Swedbank), som er lånt ud i Baltikum havner nok hos de svenske skatteydere på et eller andet tidspunkt.
Eddermaneme et godt indlæg. Du negler den her, bananas. Når det er sagt, så er det så som så med sundspendleres lønforhøjelse. De svenske banker skal også have dækket deres tab, og hvem tror I kommer til at betale for det??? Jeps - kunderne. Som altid. Men spændende udvikling. Jeg er ikke i tvivl om at de er ved at lave en Island derovre, og det kan pludselig gå stærkt.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Skyerne trækker sammen Komiske Alis udtalelser var mere troværdige end Swedbanks udtalelser omkring Baltikum. SEK'en kravlede af mystiske årsager op til 73 i løbet af i går aftes. I dag falder den dog ret kraftigt og er røget ned på 72,3 lige p.t. Årsag: Letland påtænker at indføre en lov, der gør det muligt for teknisk insolvente hus-låntager at nøjes med at levere huset tilbage og dermed annulere hele gælden. Hvilket selvfølgelig vil tørre tabene af på bankerne (dvs. svenskerne!). http://borsen.dk/finans/nyhed/167420/ Man har faktisk noget af den samme lovgivning i USA - det var derfor at de amerikanske banker kom i så store problemer. Det vil dog nok være første gang at man ser at sådanne love bliver indført med tilbagevirkende kraft. Men loven påtænkes kun - og det ligner mere et Lettisk svar på Anders Brogs trusler forleden dag. Alt sammen en optakt til det snarligt kommende IMF møde. Letterne har ganske vist lovet at skære voldsomt i statsbudgetterne, men nu hvor det skal til at gøres vægrer politikerne sig - og for at akkumulere problemerne så er det valgår i Letland næste år. Set lidt objektivt set så ville det mest fornuftige for den fattigere del af den lettiske befolkning dog helt klart være at få taget devalueringen og indføre netop sådan en lov eller anden lign. lovgivning, som kan gøre det muligt for de overbelånte at få clearet deres gæld (+formue) og starte på en frisk igen. Det vil kunne sætte gang i landets økonomi igen.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Man har faktisk noget af den samme lovgivning i USA - det var derfor at de amerikanske banker kom i så store problemer. Det vil dog nok være første gang at man ser at sådanne love bliver indført med tilbagevirkende kraft.
Jeg er enig i at det er helt uhørt at ændre spillets regler lige midt i det hele. På den anden side har USA længe haft nonrecourse lån, uden at bankerne af den grund er faldet på halen i den grad som de er nu. Selvom bankerne får mange jingle mails for tiden, skal krisen årsag findes i de mange kreative CDO konstruktioner og i særdeleshed AIG's forsikringscirkus med Credit Default Swaps, der i en forvirring af finansielt risikostyring kunne forvandle junk til AAA. Ellers er det nogle helt fine betragtninger du har omkring SEK kursen - det bliver "spændende" at følge udviklingen.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Medmindre alle de andre også sætter deres rente op. :)
Det bliver rigtigt kønt, når det sker. Stigende renter, faldende boligpriser - en masse teknisk insolvente danskere gearet til tænderne med flekslån. Opskriften kan evt. tilsættes moderate mængder arbejdsløshed for at ligge et yderligere pres på bankernes bøger. Hvor stærk mon den danske krone er til den tid? Hvis stærk - små rentestigninger. Hvis svag - store rentestigninger?

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Det bliver rigtigt kønt' date=' når det sker. Stigende renter, faldende boligpriser - en masse teknisk insolvente danskere gearet til tænderne med flekslån. Opskriften kan evt. tilsættes moderate mængder arbejdsløshed for at ligge et yderligere pres på bankernes bøger. Hvor stærk mon den danske krone er til den tid? Hvis stærk - små rentestigninger. Hvis svag - store rentestigninger?[/quote'] Jeg er sgu begyndt at tvivle på at man nogensinde kan få renterne nævneværdigt opad igen. Det er jo ikke kun i lille Danmark at folk har taget lån nede i den korte ende. Det er jo også i Sverige, USA, England, Tyskland osv. osv. Det er stort set hele den veludviklede del af verden, der nu har fedtet størstedelen af deres hus-låntagere ind i kort-rente lån. Hvad sker der når renterne hæves igen? Går huslånerne så bust i så stort omfang, at de hovedløse banker atter kommer i så store problemer, at vi bare får en ny finansiel krise igen, som man igen er nødt til at kurere ved at sætte renterne ned?? Det er skam heller ikke sikkert at vi når til et punkt hvor renterne kan sættes op igen. I Japan er de stadigvæk ikke kommet sig over deres store ejendoms og aktieboble der kulminerede i slut-firserne. Det er over 20 år siden, og renten har været lav i Japan stort set lige siden fordi der stadigvæk ikke er kommet gang i økonomien. Selv de 10-årige renter er under 10% Sker det samme i den Vestlige verden vil næsten alle pensionskasserne forøvrigt blive teknisk insolvente. Eneste positive ting er at staten kan låne penge til næsten nul-rente i et japansk scenarie, så staten nemt kan få finansieret en voksende gæld. Den japanske statsgæld er vist på omkring 200% af BNP.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Opret en konto eller log ind for at kommentere

Du skal være medlem for at skrive en kommentar

Opret en konto

Opret en konto på siden her. Det er nemt!

Opret en ny konto

Log ind

Har du allerede en konto? Log ind her.

Log ind nu

×