Jump to content
Humle

Kronan kommer starkt - Alla vill ha kronor

Recommended Posts

Kronan kommer starkt Uppdaterad 2010-03-17 19:28 Marknadens tro på kronförstärkning är rekordstor och valutahandlarna har inte haft så stor övervikt i kronor på nära tio år. Allt talar för kronans fortsatta frammarsch mot euron, hävdar SEB:s analytiker. Alla vill ha kronor. Marknaden är så säker på en fortsatt kronförstärkning mot euron att valutahandlarna köpt på sig krontillgångar med den största övervikten på nära tio år, visar en färsk enkät från SEB. .Kronans förstärkning mot euron fortsätter till 9 kronor mot slutet av året, bedömer SEB:s valutaexperter. Det är en ännu starkare kronsyn än marknaden i snitt, som enligt SEB:s enkät tror på 9,45 kronor för en euro vid årsskiftet. På onsdagen handlades 1 euro för 9,75 kronor. Ett starkt skäl till starkare krona är de svenska ränteutiskterna kontra Europa. ”Vi tror att Riksbanken höjer i juni och fortsätter med höjningar vid varje möte under resten av året medan europeiska centralbanken ECB ligger still. Då ökar ränteskillnaden till kronans favör”, säger Johan Javeus. Två andra viktiga skäl är fortsatt stigande framtidstro bland svenska företag i Konjunkturinstitutets barometrar och Sveriges stadiga statsfinanser i europeisk jämförelse. ”Normalt sett brukar marknadstubulens vara dåligt för kronan när marknaden flyr små valutor. Men Greklandsturbulensen de senaste månaderna har handlat om just statsfinanser, en gren där Sverige sticker ut på ett bra sätt, då har kronan stärkts”, säger Johan Javeus. Ytterligare ett skäl att tro på kronan är att den baltiska bördan har lättat, efter att ha pressat ned den svenska valutan under fjolåret. ”Nu ser man inte Baltikum som någon viktig drivkraft alls för kronan. Men på marginalen är det snarare positivt än negativt, när riskerna i regionen minskar.” Kronan tar mark även mot dollarn, men det handlar om små rörelser omkring 7 kronor, enligt Johan Javeus. På tisdagen handlades 1 dollar för 7,10 kronor. SEB spår en förstärkning till 6,90 kronor mot slutet av året. Början till en vändning på USA:s arbetsmarknad, utsikter för tidigare amerikanska räntehöjningar än i Europa och fortsatt Greklandsoro talar för starkare dollar mot euron, resonerar Javeus. ”Vi är positiva till kronan, men vi är också relativt positiva till dollarn. Det gör att kronan inte rör sig så mycket mot dollarn”, säger han. http://di.se/

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Det er heeeeelt vildt. Køb! Køb! En ret "SEKcentrisk" tekst, som de plejer. Det er nok snarere sådan, at SEK har den styrke, den hele tiden har haft, mens EUR er svækket, men hvad ved jeg...

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Jo det er der vel en fifty-fifty chance/risiko for at det sker. Men svenskerne tror vel efterhånden, at de har en valuta, der er på linje med Euro og USD :lol:. Bortset fra det, så er min egen primitive vurdering, at for tiden høje svenske krone mest skyldes Grækenlands elendige økonomi, som har presset Euro'en i høj grad. Jeg forstår nemlig ikke, hvordan en stigende arbejdsløshed, et BNP som var langt mindre en forventet for 4. kvartal 2009 og sendte Sverige i recession stigende priser gør, at den svenske økonomi ser bedre ud. En svag svensk krone vil da hjælpe de svenske virksomheder, som eksporterer varer ud af Sverige, ud af finanskrisen bedre ved at kunne give lavere priser. Nu er det vel tværtimod. Den langsigtede effekt af salget af Volvo til Kina og Saab til Holland har man heller ikke set. Min vurdering er, at om et par år så findes der ingen af de to fabrikker tilbage i Sverige. Kina snupper viden og så laver de det hele selv fra Kina meget billigere (uden dog at nævne kvaliteten), mens Spyker sikkert vil søge mod at produktionen lægges i Holland.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Den svenske krone er eftertragtet fordi tvivlen om Euroen er stor.... Så søger folk over i andre valutaer. Hvis de redder Grækenland fra bankerot, falder Euroen sammen..... Så er de ligeglade i Italien, Portugal og Spanien....vi redder dem alligevel. Det kan euro ikke bære....Derfor er den svenske krone eftertragtet lige pt. Hvilket er dejligt, når nu vi har masser af svenske kontanter i banken! :D Problemet er så lige Baltikum, for der sker ikke en skid. Det har folk bare glemt og derfor betragter de ikke SEK som svag...men det er den. Svenskerne tror bare de er guds gave til hele verden.....:lol:

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg tror at om I finder frem jeres udtalelser på valutakurser de seneste halvannet år, så er det snarere danskerne som har hoveret med at have en stærk krone, på trods af at DKK bare var en "free-rider" på EUR. Når nu DKK følger EUR den anden vej, dvs. ned i skidtet, så må det vel være lige så tilladt for svensker at hovere? Både DKK og SEK er jo bare statister i dette spil, og har en lige så stor betydning for valutamarkederne som Danmark har på vintersport. Om man vill vara med på leken, så måste man tåla steken, som svenskerne siger.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Både DKK og SEK er jo bare statister i dette spil, og har en lige så stor betydning for valutamarkederne som Danmark har på vintersport. Om man vill vara med på leken, så måste man tåla steken, som svenskerne siger.
Så sandt, så sandt ....begge dine pointer :laugh: @Rikke: Tror iøvrigt ikke at der er så mange af os der har masser af penge stående i en svensk bank lige nu, ligesom du, mon ikke de fleste af dem der har lidt på kistebunden har sat det i andet end blot på en bankkonto, måske en pensionsopsparing i DK, aktier el. lign. og så er det jo en knap så fed udvikling vi ser.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg husker for et par år siden da 100 svkr. kostede 83 dkr. modsat 76,6 dkr. dags dato. Og hvis jeg ikke tager fejl, så var det også til den kurs vi købte vores hus. Så til dem der allerede panikker nu bare fordi kursen ikke længere er den samme som får ét år siden - tag det roligt!

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Tilføj...