Jump to content
Sign in to follow this  
Gio

Forslag: Svensk licens afskaffes i 2014 (udskudt!)

Recommended Posts

Public service-kommittén har nu börjat skriva på förslagen som ska presenteras den 1 september. Två tidigare utredningar har brottats med finansieringsfrågan, men mött politiskt motstånd mot att avskaffa tv-avgiften. Nu har den tekniska utvecklingen gått så snabbt att en stor del av publiken ser på tv utan att vara i närheten av en avgiftsbelagd tv-apparat. Liksom omkring en halv miljon licensskolkare åker de snålskjuts på hederliga betalare och skaran växer. http://www.resume.se/nyheter/media/2012/04/18/radiotjanst-kan-laggas-ned-2014-/ (dansk version: http://www.radioassistant.com/dk/2012/04/sverige-dropper-maske-licensens/)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Så røg dén til hjørnespark.. http://www.radioassistant.com/dk/2012/10/hurtig-indforelse-af-svensk-public-service-skat-sat-i-bero/ Hurtig indførelse af svensk public service skat sat i bero I stedet skal der laves yderligere undersøgelser af, hvordan skatten skal se ud og det betyder, at man ikke bliver klar til den nye licensperiode, der starter i 2014. SR er kritiske overfor skatten. I stedet vil der være en fortsat undersøgelse af, hvordan skatten skal se ud, så det vil ikke have tid indført i forbindelse med den nye licensmodel periode begynder i 2014. - finansieringen skal ske gennem et fair og ressourceeffektivt system, der er legitimt. Det er centralt, at afgiftsmodellen udspringer fra selvstændige selskaber og garanterer public service virksomhedens uafhængighed, siger kulturmininister Lena Adelsohn Liljeroth. Sveriges Radio vil ahve en stabil fremtidig læsning for finansieringen, og mener, at det nuværende licenssystem fungerer udemærket. - det system vi har i dag, fungerer stort fint. Vi så hellere, at der findes en stabil fremtidig løsning end, at man tager en forhastet beslutning. Der er al mulig grund til at påpege det vigtige i, at der findes en bred opbakning til den public service politik, politikerne vil drive. I selve konstruktionen ligger en vigtig del – nemlig garantien for, at public service er uafhængig (af staten, red.), siger Cilla Benkö, der Vice adm. direktør for Sveriges Radio. Cilla Benkö er betænkelig ved, at der nu kommer to anbefalinger til politikerne i stedet for en og appelerer til, at man er opmærksomme på at få alle komponenter, krav og muligheder med nu, hvor det oprindelige finansieringsforslag, der bærer store dele af public service undersøgelsen, falder bort. - for det andet stilles nu andre krav til regeringen for, at digitaliseringen af radio ikke skal afbrydes. At digitalisere radioens sendenet, er ikke i første omgang et public service spørgsmål, der er koblet udelukkende til public service undersøgelsen, men et afgørende branchemæssigt tiltag med stærke kommercielle interesser. Sveriges Radios medvirken er af afgørende betydning. Regeringen må derfor skabe forudsætningerne for digitaliseringen indenfor det nuværende licenssystem. Det står højt og tydeligt i service komiteens undersøgelse, hvad der præcist skal gøres, siger Cilla Benkö. I betænkningen foreslås det, at Sveriges Radio for extra penge til dækning af parallelsendinger samt til produktion af nye digitale kanaler.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.radioassistant.com/dk/2013/06/opkraevning-af-radio-tv-licensen-fortsaetter/?fb_source=pubv1 Når den svenske regering fremlægger forslaget til en ny public service lov næste uge, indeholder den ikke en den forventede nedlæggelse af radio- & TV-licensen. Den fortsætter – men skal granskes. De svenske politikere er ikke klar til at lade opkrævningen af radio- & TV-licensen ske via skattebilletten. Det står klart efter, at regeringen -stærkt forsinkede – fremlægger forslaget til en ny public service lov i næste uge. Licensopkrævningerne fortsætter som man kender dem i dag – ialtfald de næste seks år frem. Og for at man kunne få den borgerlige opposition med, er regeringen gået med til at lave en kulegravning af licensområdet. Baggrunden for behovet for en ændring i licensen er, at borgerne nu ser TV og hører radio på andre måder, end da lovgivningen blev vedtaget i tidernes morgen og at en afgift knyttet til en TV-apperat ikke længere fungerer i praksis. I Finland har man gennemført en ændring, der medfører, at alt kører over skattebilletten. Også i Danmark kører diskussionen fra tid til anden omkring, hvor vidt licensen bare skal lægges over på skattebilletten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...og så faldt det hele ellers til jorden. http://www.radioassistant.com/dk/2013/06/sverige-beholder-radio-tv-licensen/?fb_source=pubv1 Svenskerne sender alligevel ikke opkrævningen af licensen indover skattebilletten. I stedet fortsætter man det gamle system de næste seks år. Public service selskaberne i Sverige, der udgøres af Sveriges Radio, Sveriges Television og Utbildsningsradion, har fået deres sendetilladelser forlænget i yderligere seks år, hvilket ikke overrasker nogen. Overraskende er det dog, at beholder det gamle licensopkrævningssystem, der er særdeles omkostningstungt med egen organisation mv. Licensen fastfryses på 2.076 svenske kroner i 2014 og herefter får man så mulighed for at øge opkrævningen med 2 procent om året de næste seks år. En stigning som SR mener er alt, alt for lille. SR får totalt næste år 2.732.400 svenske kroner. Herudover for SR 6 millioner extra per år til koncerthuset Berwaldhallen, Sveriges Radios Symfoniorkester samt til Radiokören.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Licensen fastfryses på 2.076 svenske kroner i 2014 og herefter får man så mulighed for at øge opkrævningen med 2 procent om året de næste seks år. En stigning som SR mener er alt, alt for lille.
Sådan er det vel altid i det offentlige... Der hyles op om at man får alt for lidt, lige meget hvor meget man får...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×